Polecane --------------- Konkursy --------------- Porady kulinarne--------------- Przydatne video


Kategorie

  • Muffinki
  • Babeczki
  • Bezy
  • Wyroby francuskie
  • Tarty
  • Brownies


  • Strona glowna


    MUFFINY CZEKOLADOWE

    Skladniki na okolo 12 muffinek:

  • 150 g masla
  • 150 g czekolady (dowolnej, mlecznej, bialej, ja uzylam gorzkiej)
  • 300 g maki
  • 2 lyzeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 lyzeczki sody oczyszczonej
  • 2 lyzki kakao
  • 1 lyzka kawy zbozowej lub kakao
  • 1 szklanka (190 g) cukru
  • 1 lyzka cukru wanilinowego lub 2 lyzeczki ekstraktu z wanilii
  • 2 duze jajka (L)
  • 170 ml mleka
  • Sposob wykonania

    Piekarnik nagrzac do 190 stopni C (u mnie gora i dol bez termoobiegu). Forme na muffiny wylozyc 12 papilotkami. Maslo roztopic i ostudzic. Czekolade pokroic na kawaleczki. Make przesiac do miski razem z proszkiem do pieczenia, soda, kakao, kawa zbozowa. Jeszcze raz przesiac w celu dokladnego wymieszania skladnikow. Dodac cukier, cukier wanilinowy, wymieszac, odstawic. Jajka rozmiksowac w drugiej misce razem z mlekiem i ekstraktem z wanilii (jesli nie uzywalismy cukru wanilinowego). Teraz wszystkie skladniki delikatnie laczymy za pomoca lyzki: do sypkich, przesianych skladnikow dodajemy mase jajeczna i kilkakrotnie delikatnie mieszamy lyzka, dodajemy roztopione maslo a za chwile posiekana czekolade. Mieszamy krotko (3 - 4 ruchy lyzka), ciasto ma byc lekko grudkowate, ale surowa maka nie powinna byc widoczna. Mase wylozyc do papilotek i wstawic do piekarnika. Piec przez okolo 22 minuty, do czasu az muffiny urosna, na wierzchu utworzy sie skorupka a wetkniety patyczek bedzie suchy.



    tu powinien byc obrazek


    SMACZNEGO :)
    Strone wykonala Monika Binda