Skladniki na okolo 12 muffinek:
Sposob wykonania
Piekarnik nagrzac do 190 stopni C (u mnie gora i dol bez termoobiegu). Forme na muffiny wylozyc 12 papilotkami. Maslo roztopic i ostudzic. Czekolade pokroic na kawaleczki. Make przesiac do miski razem z proszkiem do pieczenia, soda, kakao, kawa zbozowa. Jeszcze raz przesiac w celu dokladnego wymieszania skladnikow. Dodac cukier, cukier wanilinowy, wymieszac, odstawic. Jajka rozmiksowac w drugiej misce razem z mlekiem i ekstraktem z wanilii (jesli nie uzywalismy cukru wanilinowego). Teraz wszystkie skladniki delikatnie laczymy za pomoca lyzki: do sypkich, przesianych skladnikow dodajemy mase jajeczna i kilkakrotnie delikatnie mieszamy lyzka, dodajemy roztopione maslo a za chwile posiekana czekolade. Mieszamy krotko (3 - 4 ruchy lyzka), ciasto ma byc lekko grudkowate, ale surowa maka nie powinna byc widoczna. Mase wylozyc do papilotek i wstawic do piekarnika. Piec przez okolo 22 minuty, do czasu az muffiny urosna, na wierzchu utworzy sie skorupka a wetkniety patyczek bedzie suchy.