Polecane --------------- Konkursy --------------- Porady kulinarne --------------- Przydatne video
Kategorie

  • Muffinki
  • Babeczki
  • Bezy
  • Wyroby francuskie
  • Tarty
  • Brownies


  • Strona glowna


    BABECZKI TIRAMISU

    Skladniki na okolo 12 muffinek:

  • 3 jaja
  • 1/2 szklanki cukru (100 g)
  • 1/2 lyzeczki ekstraktu waniliowego (opcjonalnie)
  • 1/2 szklanki maki pszennej (75 g)
  • 2 lyzki maki ziemniaczanej
  • 2 lyzki kakao
  • Nasaczenie:

  • 2/3 szklanki (160 ml)
  • 1/3 szklanki mocnej kawy
  • 1/3 szklanki likieru kawowego lub amaretto (dalam troche kawowego i troche amaretto)
  • Krem mascarpone:

  • 4 zoltka
  • 3 lyzki cukru
  • 250 g mascarpone
  • gorzkie kakao do oproszenia
  • Sposob wykonania

    Biszkopt:

    Forme na muffiny wylozyc 12 papilotkami. Piekarnik nagrzac do 170 stopni C. Bialka ubijac przez okolo 2 minuty az sie dobrze spienia. Dodawac po lyzce cukier caly czas miksujac. Ubijac jeszcze przez kilka minut az beda sztywne i blyszczaace. Wciaz ubijajac dodawac stopniowo zoltka. Dodac ekstrakt z wanilii jesli uzywamy oraz przesiane maki pszenna i ziemniaczana (najlepiej przesiac je bezposrednio do masy), zmiksowac krotko na malych obrotach miksera tylko do polaczenia sie skladnikww na jednolita mase bez grudek maki. Polowe masy wylozyc do papilotek zapelniajac je do polowy, posypac kakao przez sitko i wylozyc reszte masy. Wstawic do piekarnika i piec przez okolo 15 minut lub do suchego patyczka. Wyjac z piekarnika, ostudzic. Po ostudzeniu nasaczyc kawa z likierem, pokryc kremem.

    Krem:

    W malym garnku zagotowac 1 szklanke wody, odstawic z ognia. Na garnku z parujaca wrzaca woda zawiesic miske z zoltkami (tak aby dno miski nie dotykalo do wody). Do zoltek dodac cukier i ubijac mikserem przez okolo 5 - 8 minut az cukier sie rozpusci, masa sie ociepli i stanie sie jasna oraz puszysta. Wowczas zdjac miske z pary, odstawic na blat i ubijac mase jeszcze przez okolo 2 -5 minuty. W drugiej misce rozmiksowac serek mascarpone (10 sekund). Dodac ubite zoltka i zmiksowac krotko na malych obrotach miksera tylko do polaczenia sie skladnikow w jednolita mase. Krem wlozyc na babeczki i wstawic do lodowki. Po zastygnieciu (1-4 godziny) mozna posypac kakao i podawac.



    tu powinien byc obrazek

    SMACZNEGO :)
    Strone wykonala Monika Binda