Polecane --------------- Konkursy --------------- Porady kulinarne--------------- Przydatne video
Kategorie

  • Muffinki
  • Babeczki
  • Bezy
  • Wyroby francuskie
  • Tarty
  • Brownies


  • Strona glowna


    Francuskie Croissanty

    Skladniki na 14 - 16 rogalikow:

  • 2 lyzki + 1 lyzeczka suchych drozdzy
  • 70 ml (1/3 szklanki) wody o temperaturze pokojowej
  • 568 g (4 szklanki) maki pszennej do wypiekow (np. tortowej)
  • 50 g (1/4 szklanki) cukru
  • 1 lyzka soli
  • 250 ml (1 szklanka) mleka o temperaturze pokojowej
  • 250 g niesolonego masla srednio schlodzonego
  • 1 roztrzepane jajko
  • Sposob wykonania

    W kubeczku wymieszac drozdze z woda, odstawic na 5 minut. W duzej misce umiescic make, cukier, sol, mleko i drozdze, wymieszac za pomoca drewnianej lyzki, pozniej mieszac skladniki reka lub mikserem z hakiem do ciasta drozdzowego. Kiedy ciasto zacznie formowac sie w kule wyjac je na posypana maka stolnice, wyrabiac delikatnie przez 5 minut, rozplaszczajac ciasto i zbierajac boki do srodka. Im mniej wyrabiania tym lepsze ciasto. Uformowac kule z ciasta, wlozyc ja do miski wysmarowanej maslem, przykryc folia przezroczysta i odstawic do wyrosniecia na 1 godzine w temperaturze pokojowej. Wstawic do lodowki na kolejne 1/2 godziny. Na lekko posypanej maka stolnicy rozwalkowac ciasto na prostokat okolo 23 x 38 cm, gruby na 1 cm. Zostawic na 5 minut. Maslo rozplaszczyc i uformowac 12 x 8 cm prostokat, gruby na 1 cm (maslo powinno miec taka sama konsystencje jak ciasto). Maslo ulozyc w dolnej czesci prostokata (powinno zajmowac 1/3 jego czesc), zawinac gorna 1/3 czesc prostokata w strone srodka, a dolna 1/3 czesc z maslem zawinac na gorna 1/3 czesc (tak jak sklada sie list urzedowy). Docisnac i zlepic brzegi. Na posypanej maka stolnicy rozwalkowac ciasto wzdluz na prostokat 3 razy dluzszy od wyjsciowego, powinien miec okolo 40 cm dlugosci i byc na 2 cm gruby. Ponownie zlozyc jak list. Ulozyc na talerz i wlozyc do lodowki bez przykrycia na 10 minut. Ponownie rozwalkowac ciasto wzdluz na prostokat 3 razy dluzszy jak wyjsciowy. Ponownie zlozyc na 3 czesci jak list. Schlodzic przez 10 minut. Jeszcze raz rozwalkowac na prostokat i zlozyc jak list. Ciasto obsypac maka, zawinac dokladnie w folie i wlozyc do lodowki na minimum 2 godziny, maksymalnie na 24. Ciasto rozwalkowac na dlugi, plaski prostokat okolo 30 x 76 cm i cienki na 1/2 cm. Ostrym nozem przekroic ciasto w polowie, przyciac rowno boki. Ciasto pokroic na trojkaty, wysokie na okolo 15 cm od wierzcholka do podstawy trojkata. Zwinac w rogale rozpoczynajac od podstawy trojkata do konca wierzcholka. Dwie blachy do pieczenia wylozyc papierem do pieczenia i posmarowac maslem. Wylozyc rogale zawinietym wierzcholkiem pod spod rogala. Ukladac je na blasze w odstepach 5 cm, wyginac w ksztalt ksiezyca i delikatnie przyciskac konce do podloza. Posmarowac jajkiem i odstawic do wyrosniecia w temperaturze pokojowej na 2 godziny bez przykrycia. 20 minut przed pieczeniem nagrzac piekarnik do 220 stopni. Rogale ponownie posmarowac jajkiem i wstawic do srodkowej czesci piekarnika, temperature obnizyc do 200 stopni. Rogale piec przez 15 - 20 minut na zloty kolor. Studzic na metalowej kratce. W trakcie pieczenia pierwszej partii, druga blache wlozyc bez przykrycia do lodowki.



    tu powinien byc obrazek

    SMACZNEGO :)
    Strone wykonala Monika Binda