Polecane --------------- Konkursy --------------- Porady kulinarne --------------- Przydatne video
Kategorie

  • Muffinki
  • Babeczki
  • Bezy
  • Wyroby francuskie
  • Tarty
  • Brownies


  • Strona glowna


    TARTA Z MALINAMI

    Skladniki:

    Spod:

  • 250 g maki (np. pszennej tortowej)
  • 150 g masla, schlodzonego (lub 130 g masla i 20 g smalcu lub margaryny)
  • szczypta soli
  • 3 lyzki cukru
  • 1 jajko
  • Krem:

  • 250 g sera mascarpone
  • 250 ml mleka zageszczonego slodzonego, np. takiego (ang. sweetened condensed milk)
  • 2 jajka
  • maliny, jedno kartonowe pudeleczko
  • Sposob wykonania

    Spod:

    Forme na tarte o srednicy minimum 24 cm (lub wieksza) posmarowac grubo maslem. Make przesiac do miski, dodac pokrojone w kosteczke zimne maslo, sol oraz cukier. Rozcierac palcami lub miksowac mikserem az powstana drobne okruchy ciasta, dodac jajko i zmiksowac lub reka zaczac laczyc skladniki w kule. Gladka kule z ciasta rozplaszczyc na placek i wlozyc do lodowki na okolo godzine. Piekarnik nagrzac do 190 stopni. Ciasto rozwalkowac na stolnicy wykorzystujac polowe calej ilosci ciasta (jesli mamy 24 cm forme na tarte) lub 2/3 ilosci ciasta (jesli mamy 26 cm forme). Ciasto ma miec grubosc okolo 1/2 cm. Mozemy je rozwalkowac podsypujac maka, ale najlepsza metoda jest walkowanie na papierze do pieczenia (rowniez oproszonym maka). Ciasto razem z papierem przenosimy do formy, odwracamy papierem do gory i wykladamy dno oraz boki tarty, odklejamy papier. Brakujace miejsca mozna wylepic palcami. Wstawic do lodowki na czas nagrzania piekarnika. Ciasto okryc folia aluminiowa i oblozyc kawalkami jablka lub innym obciazeniem (aby ciasto nie podnosilo sie podczas pieczenia). Wstawic do nagrzanego piekarnika i piec przez 15 minut, nastepnie usunac folie wraz z obciazeniem i piec przez okolo 13 minut na lekko zloty kolor. Wyjac z piekarnika. Piekarnik nastawic na 180 stopni.

    Krem:

    W misce zmiksowac ser mascarpone z jajkami i mlekiem skondensowanym. Delikatnie wylac na spod (moze pozostac czesc masy) i wstawic do piekarnika. Piec przez okolo 15 minut, do czasu az masa zastygnie. Wyjac z piekarnika i od razu ulozyc w miare gesto maliny, delikatnie dociskajac je do kremu.



    tu powinien byc obrazek

    SMACZNEGO :)

    Strone wykonala Monika Binda